lördag 6 oktober 2012

Återbesök hos Edi Kante



När jag besökte Edi Kante för första gången sommaren 2011 lämnade jag vingården med fler frågor än svar. Jag träffade inte Edi Kante själv men blev väldigt väl mottagen av hans systerson Goran. Han svarade utförligt på alla mina frågor men det gjorde inte mina intryck riktigt begripliga. Kantes anläggning och vingårdar är något av det mest spektakulära jag sett. Titta på bilden nedan och se skillnaden mellan den ursprungliga marknivån och den anlagda. All jord är transporterad dit med lastbil... 

Källaren är en fantastisk skapelse. Man har sprängt och borrat sig 30 meter rakt ner i berget och skapat en grotta i fyra våningar. Nedgången är imponerande och dramatisk. Källaren byggdes under tidigt 80-tal och väckte mycket upmärksamhet vilket gissningsvis också  var en av avsikterna. Carso var då en avfolkningsbygd och vinproduktionen förde en tynande tillvaro. Edi Kante var den förste i området som buteljerade. Kostnaderna för att anlägga vingårdar är skyhög och enda möjligheten att få någon avkastning var att satsa på kvalitetsprodukter. Källarens fjärde våning är avsedd för flasklagring och här tillbringar alla Kantes viner en längre, eller kortare tid. Standardbuteljeringarna ett par år och de spektakulära riservorna fem, tio eller i vissa fall femton år. Under de dryga trettio år som Edi Kante gjort vin i Carso har området utvecklats enormt. Här finns nå en hel rad topproducenter och massor av små mathantverkare som verkligen gett Carso ett uppsving. Vin- och gastronomiturismen ger många jobb och en möjlighet för folk att bo kvar i trakten.


Överallt i källaren stöter man på saker som väcker ens nyfikenhet. Här finns t ex ett flertal stenbarriquer som Edi Kante beställt av en stenhuggare. De har använts till en specialversion av Kantes spumante. Notera flänsarna på den undre. Stenhuggaren lät de sitta kv ar eftersom han upptäckte att de gick att spela på... Edi Kantes action paintings är välrepresenterade runt om i källaren. Kort sagt, det är kul och spännande att röra sig i de här rummen. Man går runt med en känsla av att här kan vad som helst dyka upp. Samtidigt är det funktionellt, det handlar om olika projekt, experiment och undersökningar. Går det ?, Vad händer om jag... Vore det inte häftigt om..? Skulle man inte kunna...?
Ett anat uttryck för Edi Kantes lust att prova nytt är flaskorna. För några år sedan började han tillsammans med Stanislao Radikon att designa nya flaskor i halv- och hellitersstorlek. Flaskor med smalare halsar som skulle ge samma fördelar vid lagring som en magnumflaska. Dessutom menar Kante och Radikon att storlek är bättre anpassad efter människors behov. Är man själv dricker man en halvliter är man två går det åt en hel. Alternativt kan två personer dricka både rött och vitt. Leveransproblem har gjort att man just nu använder mest 75 cl-flaskor men tanken är att de Kante-designade flaskorna ska bli en del av Carsos varumärke.

Basen i Kantes sortiment är fyra vita och två röda viner. De vita inhemska vitovska och malvisa tillsammans med chardonnay och sauvignon blanc. De röda är en druvren terrano och sedan en cuvee på merlot, cabernet och terrano. Man gör också två mousserande viner. En vit gjord på chardonnay och malvasia och en rosé på pinot nero och terrano. Sedan har vi de spektakulära riservorna. Ibland handlar det om lyckade årgångar som fått några år extra på flaska, ibland om mer experimentella one-offs. Förra året var det en 20-årig terrano och en barriquelagrad, torr moscato som lanserades. I år en 2006 pinot blanc från gamla stockar och en 2004 vitovksa i en-litersflaska. Riservornas etiketter pryds av Edi Kantes målningar.  Pinot blanc-vinet heter PiKante, ett namn med dubbel betydelse. På slovenska betyder pi drick.
Jag tror att det som gjorde mina intryck så svårbegripliga var kombinationerna av storslagna visioner och känslan för detaljer, krafter som drar åt olika håll men ändå skapar ett slags koherens, hur det tillsynes omöjliga blir genomförbara utmaningar och hur lekfullhet kombineras med stenhårt arbete.
I år fick jag träffa Edi Kante. Inte någon längre stund men tillräckligt länge för att jag skulle förstå.  Han intog snarare än kom in i rummet, fylld av nervig, dynamisk energi. Mötet varade mindre än 10 minuter, vi utbytte artigheter, skakade hand och tog några bilder. Sedan drog han vidare mot nya, djärva mål förmodar jag. Mer naturkraft än vinmakare.

Jag återkommer till några av vinerna inom kort. De går för övrigt att beställa hos danska Atom Wine som säljer till bra priser och har leverans till Sverige.  Mitt råd är att inte missa 2004 Vitovska Selezione, ett fullständigt makalöst vin

Ett stort tack till Goran Kante för guidning och hjälp med bokningar hos andra producenter.

Läs mer om Carso här


Besök Edi Kantes källare här och här

Inga kommentarer: