fredag 2 september 2016

Casa Belfi


Den landade som ett UFO i systembolagets tillfälliga sortiment i slutet av förra sommaren, Casa Belfis Prosecco Colfondo.Åtminstone hade jag svårt att fatta hur det gick till när flera tusen flaskor osvavlad och ofiltrerad prosecco colfondo hamnade på monopolets hyllor. Att den dessutom såldes för 109 kr gjorde mysteriet ännu större. Precis ett år senare dök det upp en magnum av samme producents skalmacererade och amforalagrade colfondo. Igen till ett väldigt bra pris. Denna gången med en ny importör. Vid en koll i Systembolagets katalog visade det sig finnas ytterligare två flaskor från Casa Belfi, ett stilla rött o ett vitt. Jag hade aldrig hört talas om Casa Belfi innan augusti förra året och faktiskt aldrig sett några av deras andra viner förrän nu. Lite märkligt då jag tycker mig har rätt bra koll på naturvinsproducenter i Venetien och särskilt de som gör Colfondo. Så jag bestämde mig för att försöka ta reda på lite mer. Och för att prova vinerna som finns tillgängliga.


Casa Belfi har sitt säte i San Polo di Piave någon mil från Treviso. Det drivs av enologen Maurizio Donadi tillsammans med vinentrepenören Albino Armani. Kanske ser vi här en förklaring till varför vi kan handla Casa Belfis viner till väldigt bra pris i Sverige. Albino Armani har nämligen knutit till sig en rad producenter i nordöstra Italien som marknadsförs gemensamt. Under samma tak finns viner från Valpolicella, Vallagarina, Val d'Adige och Grave Friulana utöver Casa Belfi i Marca Trevigiana.

Maurizio Donadi utbildade sig först i Conegliano på gymnasial nivå till vintekniker och gick sedan på universitetet i Padova för att ta enolog-examen.  Han har gjort vin sedan 1999. Redan tidigt gick Casa Belfi in för ekologisk produktion. En utbildning i biodynamisk odling på Le Madri i Reggio Emilia fick stor betydelse för Maurizios fortsatta arbete. Han bestämde sig för att gå över till att arbeta i Steiners anda och är sedan några år tillbaka Demeter-certifierad. Totalt förfogar Maurizio Donadi över 12 hektar, 8 i närheten av källaren i San Paolo di Piave och 4 utanför Noventa di Piave. I San Paolo är jordmånen grusig medan det i Noventa di Piave är mer alliuvala jordar. Av den "vanliga" Prosecco Colfondo gör man upp till 60.000 flaskor, av den amforalagrade varianten produceras 2.000 flaskor medan de övriga tre sorterna resulterar i 4.000 flaskor vardera.

Jag får intrycket av att det sker mycket utvecklingsarbete på Casa Belfi. Maurizio Donadi arbetar sedan flera år tillbaka utan att använda svavel och har sökt andra vägar för att stabilisera vinerna. Uppenbarligen har han lyckats väl för jag har inte stått på någon dålig flaska från Casa Belfi ännu så länge. Och jag har öppnat rätt många... Man arbetar konsekvent med spontanjäsning och ingen klarning eller filtrering görs. Det sker också en utveckling vad gäller annat. De stilla vinerna lagras delvis på amfora liksom ett av colfondo-vinerna. Även de vita vinerna får en tids skalmaceration, hur länge varierar från år till år.

Just nu finns tre av Casa Belfis  viner  på systembolaget. De som saknas är den "vanliga"  och den röda colfondon. Jag provade det som fanns att få tag på.


Rosso delle Venezie är gjord på cabernet och den lokala raboso som lagrats på ståltank och amfora. Initialt något spretig med doft av körsbär och kanel. På något sätt känns det som om man upplever de båda druvsorterna separat. Med luft går vinet ihop fint och känns mer harmoniskt. Ganska lätt men ändå intensiv smak. Fruktig och gräsig med medelhög syra och lätta tanniner. Verkligen fint matvin som trivs bra ihop med spezzatino och polenta.

Till Bianco delle Venezie har man använt chardonnay och incrocio Manzoni. Vinet har fått några dagars skalkontakt och är lagrat på amfora. Det här funkar direkt vid pop'n'pour. Omedelbar frukt, lite florala toner i doften. Smaken är fruktig, medelfyllig med lite extra djup av skalkontakten. Harmoniskt och balanserat med rätt mjuk syra. Okomplicerat gott.

Colfondo Anfora är druvren glera som fått minst sjudagars skalkontakt och sedan ett halvårs lagring på jästfällningen på amfora. Doften har en del florala toner, citrus, stenfrukt och jäst. Smaken är fint balanserad, mjukt bubblande med fin syra, citrus och lätt sälta i avslutningen. Jag upplever att smaken har lite extra djup jämfört med den "vanliga" colfondon.

Så, sammanfattningsvis måste jag säga att jag är genuint imponerad av vinerna från Casa Belfi. Ingen stum benundran, inte alls. Det är inte den typen av prylar. Inte på något sätt. Det som fångar mig är hur vinerna verkligen fångar något genuint och verkligen väsentligt från sitt ursprung. Det finns helt klart vassare colfondo-viner och de stilla är charmiga bagateller. På ett plan. Samtidigt har de förmågan att faktiskt förflytta mig till Veneto. De smakar Piave-land, de har ett verkligt genuint lokalt uttryck. En annan sak som imponerar är att Casa Belfi faktiskt klarar av att klämma fram 60.000 flaskor colfondo utan att något av detta viktiga går förlorat och vinerna säljs för väldigt rimliga slantar

3 kommentarer:

Anonym sa...

På Svennis-språk: Möcke, möcke bra! Och vilka spexare på bilderna!

Mvh
Martin

Ingvar Johansson sa...

Hej Martin, tack för kommentaren och kul att du gillade

Johannes sa...

Kanon artikel, tackar!

Mvh
Johannes a.k.a Flowdude